Alcuni anni dopo iniziarono però le contestazioni: nel 1983 la richiesta di sperimentazione sul campo di alcuni batteri geneticamente modificati in grado di proteggere le piante dal gelo, scatenò una forte contestazione da parte degli ambientalisti.
A partire dalla loro nascita gli OGM sono sempre stati utilizzati a scopo migliorativo nel campo dell'alimentazione, dell'agricoltura, della medicina, dell'industria e della ricerca. Tuttavia il loro utilizzo ha sempre dato vita a molti dibattiti: in generale i due principali rischi legati agli OGM sono:
1) Rischi ambientali relativi a cambiamenti di interazione tra organismo modificato e ambiente biotico;
2) Possibili rischi per la salute umana e animale, tra cui tossicità, allergenicità e trasferimento di resistenza agli antibiotici.
In ambito agroalimentare una delle agenzie che valuta i rischi legati all'utilizzo degli OGM nell'Unione Europea è l' EFSA (European Food Safety Authority), nata nel gennaio del 2002 che ha sede nella città di Parma in Italia. Il compito dell' EFSA è quello di valutare in modo scientifico (attraverso una serie di considerazioni) l'impatto degli OGM sull'uomo e l'ambiente stilando un documento, il cosiddetto ''parere scientifico'', trasmesso ai responsabili delle politiche che saranno responsabili in ultima istanza del processo decisionale.
ENG The term ''genetically modified organisms'' (GMO) means any organism in which the genetic material has been altered from man using genetic engineering in a way that does not occur naturally, that is, through fertilisation and/or natural recombination. The GMO may be animals, plants or micro-organism such as bacteria, parasites and fungi.
The
modification of the genome in the living beings is part of the
natural order and it is a habit used by man from ages, for example
with the domestication of the dog, even if unknowingly. Only from the
first half of the 1900 man has gained the awareness of this
practice: the first GMO was obtained by Stanley Norman Cohen and
Herbert Boyer in 1973, the two scientists in fact were the first in
cloning a frog's gene inside a bacteria (transgenesis).
Few
years after the disputes: in 1983 the request of experimentation on
the field of some genetically modified bacteria, able to protect
plants from the frost, brought a strong polemic started by
environmentalists.
Since
their birth, GMO have always been used to improve different aspects
regarding food, agriculture, medicine, industry and research. However
their use has always brought lots of controversies: in general the
two main risks linked to GMO are:
1)
Environmental risks related to changes of interaction between the
modified organism and the biotic environment;
2)
Possible risks for human and animal sake, such as toxicity,
allergenicity and resistance to antibiotics.
Regarding food and agriculture one of the most important authority that values the risks linked to the use of GMO in the European Union is EFSA (European Food Safety Authority), set up in January 2002 and based in Parma, Italy. EFSA's task is to value in a scientific way (trough a series of considerations) GMO's impact on man and environment compiling a document, the ''scientific opinion'', delivered to policymakers, the ones ultimately responsible for the decision-making process.
Regarding food and agriculture one of the most important authority that values the risks linked to the use of GMO in the European Union is EFSA (European Food Safety Authority), set up in January 2002 and based in Parma, Italy. EFSA's task is to value in a scientific way (trough a series of considerations) GMO's impact on man and environment compiling a document, the ''scientific opinion'', delivered to policymakers, the ones ultimately responsible for the decision-making process.
Passaggi principali del cosiddetto ''parere scientifico'' stilato dall'EFSA
Main steps of the so called ''scientific opinion delivered'' by EFSA
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